Om oss

Vem är vi?

Jag som står bakom Scandinavian Kayak & Outdoors heter Fredrik Karlsson. Min resa började för ca tio år sen då jag flyttat till Norge för att arbeta efter gymnasiet och fundera på vad som skulle ske härnäst i livet. Friluftsliv har alltid funnits som ett intresse under hela uppväxten och tiden i Norge fick det verkligen till att tända på riktigt. Efter att ha arbetat som ledare på ett aktivitetscenter stod valet klart. Jag skulle börja jobba med friluftsliv och aktiviteter på fulltid! Nästa steg blev att ta flyttlasset och flytta till Finland där jag började studera på Outdoor Academy, enligt mig Skandinaviens bästa utbildning för dig som vill jobba med friluftsliv, framförallt inom paddling. 

Efter två år var jag klar och började min karriär på ett kajakcenter i Roslagen var jag sen landade permanent också. Under de här åren har jag gjort jobb på flera olika platser i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Jag har senaste fem åren varit aktiv i Svenska Kanotförbundet, både som inhyrd konsult och som anställd. Där har jag arbetat med utbildningar av nya ledare och för att utveckla paddlingen i Sverige. Min stora drivkraft är att få visa andra hur roligt det är att vara ute och paddla och hur vi kan göra det ännu roligare med en effektiv och säker teknik! Själv är jag lite av en tekniknörd och ligger hellre och nöter olika manöver i vågor eller plattvatten än att tugga km ute i havet. 

Förutom havskajak paddlar jag även en del kanadensare och håller utbildningar inom det med jämna mellanrum. Det är ett fantastiskt sätt att upptäcka inlandet på och kombinerat med skogsfriluftsliv och middag över öppen eld säljer det sig själv! 

2017 började jag även att arbeta med utbildning inom mitt andra stora intresse vilket är hundar. Idag har den verksamheten tagit över och blivit det jag gör mest av i företaget. Men jag håller fortfarande ett antal paddlingskurser varje år runt om i landet antingen som inhyrd instruktör eller som jag arrangerar på egen hand. Du kan läsa mer om hundverksamheten på hundfriluftsliv.se

Några av mina utbildningar

Yrkesexamen, Vildmarksguide – 2013

Svenska Fjälledarnormen – 2013

Nols Wilderness First Responder

Röd examinator paddelpasset

Utbildare för GSRT samt Havskajakledare 1-3

NIL Instruktör – 2015

BCU Coach Lev 2 – 2016