Det var ett tag sedan jag skrev ett par rader här på hemsidan så jag kände att jag behövde få kasta in ett inlägg om mitt senaste äventyr.

Jag och ett par vänner från min vildmarksutbildning lyckades komma ihop ännu ett år i Hemavan för att göra en ny upplevelse.

8 dagar i Hemavan blev det med en trevlig bivack-tur i mitten av vistelsen och vädret uppförde sig strålande bra. Temperaturen lyckades dyka ner till 26 minusgrader vissa nätter och vi hade turen att få strålande sol i ett par dagar. Det hela började med ett par dagar i pisten för att komma igång, sedan gav vi oss ut och gjorde en nostalgisk tripp söder om Kobåset. Veckan innan hade det varit plusgrader och regnat i större delen av Hemavan, samt så hade vinden legat ifrån syd-ost och det resulterade i att snön var väldigt skarp och hård. Dock gjorde detta ingenting då vi fick sol, skratt, 2 m/s i vind och ett par schyssta svängar.

För min del var det en chans att bara få komma ut, vara ute på tur i fjällmiljö och ladda om batterierna.

Vi gick från stugan i Hemavan och följde Kungsleden österut tills vi kom till Mohtserejohke. Längst in i grytan av Mohtserevaajja lyckades vi hitta platsen som skulle bli vårt basläger.
Jag frös ordentligt innan jag fick upp värmen och började gräva ur hålet i snön som senare skulle bli platsen där vi skulle sova. En kall lunch och 6 timmar senare så var det klart. Med 17 minusgrader första natten så hade vi ungefär 1 minusgrad inne i bivacken.

Med en måttlig lavinfara åt nord-väst riktningen dagen efter så tog vi beslutet om att gå rakt norr om baslägret för att få så mycket sol som möjligt och minska risken för laviner. Vi tog en topp på 1524 höjdmeter och hade om inte ännu bättre väder denna dag. Eftersom detta var i början av Februari märkte man av att solljuset inte var på vår sida och det började mörkna redan vid 4 på eftermiddagen.
Men med ett gäng solgropar och kalla mackor så blev den här turen helt perfekt och vi kunde njuta av en natt till i bivacken.

“Walk the hill and earn your turns”
Jalle


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.