I helgen var jag ute med ett gäng från ett reningsverk inne i Stockholm. De hade redan tidigt på säsongen bokat en instruktör/guide till deras grupp den här helgen. Det var ett gäng med blandad erfarenhet, någon som hade paddlat mycket innan och ett gäng som aldrig suttit i en kajak innan.

På lördagen blåste det ordentligt på Gräddö, lite för mycket mot vad jag skulle önskat för gruppen. Det var ca 7-8 m/s i grundvinden och upp mot 14 m/s i byarna västligt. Det skulle innebära en bra medvinds skjuts första biten, men också lite ostabilt om du aldrig suttit i en kajak innan. Efter lite funderande lyckades jag få med mig Morgan till den första sträckan fram till lunch innan vi skulle lägga oss i lä. På så sätt var vi två personer på vattnet och det var lättare att hålla koll på gruppen och om något skulle hända.

Första sträckan gick trots vinden förvånansvärt bra! De flesta njöt av vågorna och satt stabilt i sina kajaker! Efter lunch paddlade Morgan tillbaka och jag fortsatte med gruppen till vår lägerplats på Lidös östra sida. När tälten var på plats stack vi ut på vattnet igen och körde ett litet teknikpass som avslutades med att några fick prova tippa runt och göra en självräddning.

När alla fått upp värmen igen var det dags för middag! Jag testade att göra pizza med tortillabröd som botten, fick OK i betyg. Gick betydligt snabbare än att baka botten först som ett bröd, men blev inte riktigt lika gott! Till efterrätt gjorde vi en blåbärspaj som också fungerade bra! Alltid roligt att prova nya recept när man är ute såhär!

bild-logga

Nästa dag hade vinden mojnat och vi fick en fin solig morgon innan vi packa ihop och gav oss iväg. Under dagen drog molnen in och temperaturen sjönk ganska drastiskt. Vi tog en tur runt Tyvön, ner mot Fejan där vi åt lunch och drack varm choklad innan vi fortsatte tillbaka till Gräddö. Vi tretiden var vi tillbaka igen och turen var över för den här gången!

Nästa helg sticker jag ut igen, då blir den en “all inclusivve” tur med utländska besökare, så blir till att bestämma menyn under veckan!

DSC_0114

Paddla lugnt!
Fredrik

Kategorier: BloggFredrik